Home

Enkele technieken voor
betere foto's van gebouwen

Gebouwen zijn een prima onderwerp voor de fotograaf en bovendien zijn er genoeg. De variatie in gebouwen, in stijl en grootte, betekent dat je foto's ook gevarieerd kunnen zijn. Desondanks volgen hier enkele handige technieken waarmee je je foto's net even dat beetje extra geeft.

6 Brugge (84)kopie.jpgGa op zoek naar een interessant gezichtspunt
Als je een interessant gebouw ziet, probeer je waarschijnlijk als eerste het hele gebouw binnen het kader te krijgen. Als je niet ver genoeg van het gebouw kunt weglopen, kun je de zoomlens op de langst mogelijke brandpuntsafstand instellen. Loop wat rond en zoek het beste gezichtspunt. Soms krijg je de beste foto's als je recht voor het gebouw staat, maar voor sommige gebouwen is het beter als je het vanaf een van de zijkanten fotografeert. Beschouw een gebouw als een gezicht en ga op zoek naar het beste profiel.

Oog voor detail ontwikkelen
Bekijk het gebouw nog eens goed nadat je een paar foto's van het gebouw hebt gemaakt. Heeft het gebouw interessante details die je zou kunnen fotograferen? Oude kathedralen en kerken hebben bijvoorbeeld vaak beelden die in de muren zijn weggewerkt of waterspuwers langs de dakrand. Ga wat dichterbij staan of zoom in naar het langste brandpuntsafstand van de lens, of beide. Huizen kunnen interessante schoorstenen, ramen of deuren hebben die je op de foto zou kunnen benadrukken. Zelfs een close-up van afbladderende verf kan een interessante foto opleveren.

Schakel eens over op zwart-wit
Wanneer heb je voor het laatst een foto in zwart-wit gemaakt? Veel digitale camera's zijn voorzien van een zwart -witmodus, als onderdeel van de Foto-effecten. Houd er echter rekening mee dat de afbeelding als zwart -witafbeelding wordt opgeslagen, zonder kleureninformatie. Je kunt een foto ook gewoon in kleur maken en die vervolgens op je computer met  beeldbewerkingsoftware omzetten naar zwart-wit. Dan kun je achteraf kiezen of je de foto in kleur of in zwart-wit wilt printen. Het nadeel is dan dat je geen voorbeeld kunt bekijken van de zwart -witafbeelding op het LCD -scherm van de camera. Je kunt het scherm dan dus niet gebruiken om een betere foto te maken.

Zwart-wit is vaak een goede keuze bij foto's van gebouwen, vooral bij helder licht met sterke schaduwen. Hiermee voorkom je dat de kijker wordt afgeleid en kan de kijker zich concentreren op de vorm en de constructie.

Fotograferen vanuit ongebruikelijke hoeken
Als je foto's wilt die anders zijn dan normaal, kun je andere hoeken proberen. Ga bijvoorbeeld dichtbij een hoog gebouw staan en houd je camera schuin omhoog. Dit resulteert in convergerende verticalen waardoor het lijkt of de zijkanten van het bouwwerk naar binnen hellen. Een beperkte convergentie wordt vaak als een fout van de fotograaf gezien, maar door de camera extreem schuin te houden krijg je een mooi effect.

Niet alleen lage hoeken leveren een mooi resultaat op. Alles wat afwijkt van de standaard ooghoogte van zo'n anderhalve twee meter kan interessant zijn. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn foto's die vanaf het dak van een toren of wolkenkrabber zijn genomen. Gebouwen zijn ontworpen om van onderaf te bekijken. Normaal gesproken zien we ze niet van bovenaf, dus alleen al daarom kan dat interessante foto's opleveren.

                                                    

Ga op zoek naar reflecties
Je hebt vast wel eens een foto van een meer gezien waarin de heuvels aan de overkant in het water worden weerspiegeld. Zoiets kun je ook met gebouwen doen. Er zijn maar weinig gebouwen met een grote waterplas voor de deur (de Taj Mahal uitgezonderd), maar soms liggen er wel plassen na een stortbui. Richt je camera omlaag om te zien of je het gebouw en de weerspiegeling in beeld hebt of doe eens gewaagd en neem alleen een foto van de weerspiegeling. De kans bestaat natuurlijk wel dat de automatische scherpstelling van de camera in de war raakt en zich richt op het oppervlak van de plas, in plaats van op de weerspiegeling. Als je camera is voorzien van handmatige scherpstelling, kun je die nu mooi gebruiken.

 

Magerebrug in avond.jpgNachtverlichting fotograferen
Je hebt vast wel eens foto's van stadsgezichten in de avond gezien. Als je 's avonds in het donker fotografeert, wordt het gebouw omgeven door een mysterieuze donkere lucht. Maar vaak hoef je zo lang niet te wachten; als het 's winters bijvoorbeeld al vroeg gaat schemeren, branden in de meeste kantoortorens alle lampen voluit. Omdat je met een relatief lage sluitersnelheid gaat fotograferen, moet je voor een goede en stevige ondergrond voor de camera zorgen. Een statief is ideaal. Het resultaat is een foto met een combinatie van het licht uit de ramen van het gebouw en het resterende licht in de kleurrijke lucht.De benodigde sluitersnelheid en het juiste diafragma zijn natuurlijk afhankelijk van de situatie, maar met een digitale camera kun je het resultaat vrijwel direct beoordelen. Als dat mogelijk is op je camera, kun je de sluitersnelheid, het diafragma en de ISO -instellingen net zo lang aanpassen tot je de perfecte foto hebt. Als je camera een histogram van de foto kan weergeven, kun je dit gebruiken
om de belichting te beoordelen (raadpleeg de handleiding voor meer informatie).

 

 

Veel succes, Abe Alderden

Home