Home

Hoe je met water plezier kunt maken

Foto's met water kun je spannend en interessant maken. Gecombineerd met een ongewone en opvallende belichting zullen je foto's echt opvallend zijn.

Hoewel je iets beter moet opletten, is het niet zo dat je in de regen of in een natte omgeving geen foto's kunt nemen. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen en goed advies zijn geweldige foto's die de essentie van water vastleggen binnen handbereik.

Wat moet je daar voor doen?

Veranderende omstandigheden
Vaak heb je het in de gaten als er onweer op komst is. Wanneer dit op een zomerdag gebeurt, wordt de lucht donker en kun je de verandering in de atmosfeer bijna voelen. Maar soms schijnt de zon helder door een gat in het wolkendek. Hierdoor ontstaat het ongewone gezicht van een helder verlicht landschap met dreigende wolken. Als je op de op de juiste tijd op de juiste plaats bent, kun je prachtige foto's maken en misschien zelfs een regenboog vastleggen.

Dezelfde omstandigheden kunnen zich na een onweersbui voordoen. Dit is het beste moment om foto's te maken. De grond en eventueel gebladerte zijn dan nat waardoor er reflectie ontstaat.

Elk wateroppervlak dat helder en glad is reflecteert mooi. Als je een foto maakt van een meer kun je de reflectie van een in de verte gelegen landschap vastleggen. Het resultaat hangt voor een groot gedeelte af van het moment van de dag en het licht. Wanneer de zon laag aan de hemel staat kan het resultaat verrassend zijn. Als je een kleurrijke boot fotografeert, kan de foto worden versterkt als je de reflectie van de boot in het water vastlegt.

Reflecties in water kunnen tot interessante abstracte afbeeldingen worden omgevormd door een kleine steen in de poel of rivier te gooien.

Maak foto's van het vervormde beeld terwijl de rimpels zich vanaf het midden naar buiten uitbreiden.

Reflecties zijn overal maar worden vaak niet opgemerkt. Pas als we een goede foto met een reflectie vanuit de juiste hoek zien, beseffen we hoe mooi reflecties kunnen zijn.

Opnamemodi
Veel digitale compactcamera's van Canon bieden opnamemodi die aan water zijn gerelateerd. Deze opnamemodi passen de belichting en de witbalans aan zodat je mooie foto's kunt maken in en rondom water. 

 

 

 

De opnamemodus ‘Aquarium’ isgeschikt voor het fotograferen in overdekte aquaria. De opname modus past de kleurbalans aan waardoor je door de glazen wanden foto's kunt maken van onderwaterscènes met natuurlijke kleuren.

 

 

 

 

De opnamemodus ‘Beach’ (Strand) is ook handig als je foto's in de buurt van water wilt nemen. Hiermee worden problemen met belichting in gebieden met veel heldere tonen zoals zandstranden opgelost.

 

De opnamemodus ‘Underwater’ (Onder water) is geschikt voor de avontuurlijke fotograaf die de camera overal mee naartoe neemt. Deze modus past de witbalans aan wanneer je onder water foto's maakt, waardoor je natuurlijke kleuren krijgt in plaats van de onnatuurlijke blauwe waas die je normaal gesproken ziet. Maar let op, dit betekent niet dat jouw camera waterdicht is! Behalve bij de PowerShot D10, moet je, voordat je de camera onder water gebruikt, deze beschermen met behulp van een optionele waterdichte behuizing van Canon.

Bijna overal foto's maken
De nieuwe
Canon PowerShot D10 is speciaal ontworpen om in en rondom het water te gebruiken. De camera kan tot tien meter onder water worden gebruikt, is bestand tegen een val van maximaal 1,2 meter hoogte op een harde ondergrond, werkt bij temperaturen van -10 tot +40°C en is volledig beschermd tegen stof. Ideaal voor avonturen onder water.

Als je al een digitale compactcamera hebt, is het goed mogelijk dat er een waterdichte behuizing beschikbaar is. Met veel van deze behuizingen kun je onder water fotograferen tot op 40 meter diepte.

Houd je camera droog
Zelfs als je niet van plan bent de camera onder water te gebruiken, is het van essentieel belang om je camera tegen water te beschermen. In een lichte regenbui zou je echter wel korte tijd foto's moeten kunnen maken. Belangrijk is dat je de camerabehuizing zo snel mogelijk met een zachte droge doek afveegt om eventuele waterdruppels te verwijderen.

Als je in een zware regenbui terecht komt en je foto's moet blijven nemen, kun je de camera beschermen met behulp van een plastic zak. Plaats de zak over de camera met de hengsels naar beneden. Scheur een gat aan de voorkant van de plastic zak, wat groot genoeg is voor de lens. Scheur nog een gat aan de achterkant van de zak zodat je door het oculair kunt kijken of het LCD-scherm kunt zien. De camera is niet beschermd op de plekken waar de scheuren in de plastic zak zitten dus deze oplossing is niet geschikt om lang in de regen te gebruiken.

Als je de camera op een statief hebt geplaatst, kun je de camera gemakkelijk tegen de regen beschermen met behulp van een paraplu. Het is redelijk eenvoudig om de paraplu boven de camera te houden terwijl je de camera-instellingen aanpast en op de sluiter drukt. Als je een grote paraplu gebruikt blijf je bovendien zelf ook nog droog!

Er zijn vele mooie plaatsen met water. Als je meer wilt ontdekken, ga er dan op uit met je camera, vind het perfecte plaatje en leg het vast.