Terug fototips

Herfstfotografie

Het najaar is hét seizoen om kleurenfotografie te ontdekken. Door het rijke, uiteenlopende kleurenpalet van bruine schakeringen, spetterend rood, geeltinten en groene nuances heeft de herfst de fotograaf veel te bieden.

Hoe je de herfst zo mooi mogelijk kunt vastleggen, leer je in deze tips en tricks met:

• ‘My colors’ en ‘Picture Style’

• Witbalans

• Polarisatiefilters

• Suggesties voor onderwerpen

My colors

Het menu ‘My colors’ biedt een groot aantal opties voor het instellen van de kleuren van je foto's. Met ‘Neutraal’ worden de kleuren meestal het meest natuurgetrouw weergegeven, maar vaak zijn de kleuren flets als je de foto's op een computerscherm bekijkt. Als je je foto's van herfstbladeren tot leven wilt brengen, probeer dan eens de instelling ‘Dieprood’.

‘My colors’: ‘Neutraal’, ‘Dieprood’

Experimenteer met de instellingen onder ‘My colors’ door eerst een foto te maken met ‘Neutraal’ en vervolgens met een of meer van de andere opties. Al snel krijg je door welke instellingen het beste bij je favoriete onderwerpen passen.

Beeldstijl/ Picture Style

Bij camera's gebruik je de Picture Style-instellingen om kleuren te beheren. Met ‘Landschap’ worden blauw- en groentinten levendiger. Er is geen standaardequivalent van ‘Dieprood’ voor je herfstfoto's zoals in veel compact camera's aanwezig, maar met de ‘Picture Style Editor’-software op de cd meegeleverd met de camera, kun je je eigen instellingen maken.

‘Herfsttinten’. Deze optie verzadigt rood- en geeltinten en zorgt voor een goede balans met blauw- en groentinten.

‘Picture Style’: ‘Neutraal’, ‘Herfsttinten’

De afbeelding later bewerken

Je kunt natuurlijk ook foto's maken met de neutrale instelling onder ‘My colors’ of ‘Picture Style’ en je afbeeldingen later op een computer bewerken. Met Photo Professional-software, kun je eenvoudig de verzadiging en tint van je foto's aanpassen, evenals andere parameters. Als je RAW-bestanden kunt maken met je camera, kun je het beste dit bestandstype gebruiken als je van plan bent om naderhand veel wijzigingen aan te brengen. Maar het is ook mogelijk om JPEG-bestanden te bewerken. Je kunt RAW- en JPEG-bestanden instellen via een van de menuschermen van je camera. Raadpleeg de handleiding voor meer informatie.

De juiste kleurbalans

Zoals de naam al doet vermoeden kun je met witbalans de kleurinstellingen van de camera zo aanpassen dat wit, ongeacht de belichting, ook als wit wordt weergegeven op de foto.

Onze hersenen compenseren veranderingen van licht automatisch, zodat een vel papier altijd dezelfde kleur lijkt te hebben, ongeacht of we het in daglicht of in kunstmatig licht zien. De camera doet dat echter niet waardoor wit er op de foto niet altijd als wit uitziet! Met de functie witbalans wordt dit probleem voor je camera opgelost.

Meestal zorgt de instelling Automatische witbalans voor fantastische resultaten, maar als je de witbalans op donkere dagen in de herfst instelt op ‘Bewolkt’, komen de kleuren op foto's veel beter naar voren. Experimenteer met verschillende instellingen voor hetzelfde onderwerp en bekijk wat je het mooist vindt.

Resultaten filteren met een polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter kunnen bepaalde kleuren veranderen, maar het filter zelf is kleurloos. Zoals de naam al doet vermoeden, regelt het filter gepolariseerd licht.

Zonlicht is niet gepolariseerd. De lichtgolven komen allemaal uit een andere hoek (richting) ten opzichte van de as van de lichtbron. Als dit licht echter op een niet-metalen oppervlak schijnt, worden de golven gerangschikt en komen ze uit dezelfde hoek ten opzichte van de as.

Afhankelijk van hoe het polarisatiefilter is gedraaid, wordt het meeste gepolariseerde licht geblokkeerd, wordt het licht gedeeltelijk doorgelaten, of wordt al het licht doorgelaten. Licht dat reflecteert van bloemen en bladeren is gepolariseerd licht. Een filter kan de weerkaatsing van gepolariseerd licht van deze oppervlakken verminderen en zorgt voor een betere verzadiging van de kleuren op de foto.

Wees hier echter wel voorzichtig mee, want een polarisatiefilter blokkeert reflecties en daardoor lijken glanzende oppervlakken doffer dan ze werkelijk zijn. Hierdoor kunnen bladeren op foto's ook 'plat’ lijken.


Herfststudio

Het aantal herfstonderwerpen om te fotograferen is onbeperkt. Het is de beste tijd van het jaar om veel landelijke gebieden te fotograferen, vooral landschappen met veel bomen.

Ga op zoek naar voorbeelden in plaatselijke parken en maak foto's zodra de kleuren veranderen. De gele, groene en rode bladeren blijven meestal maar een paar dagen hangen voordat ze van de boom vallen. Toch kunnen gevallen bladeren wel een kleurrijk onderwerp vormen om te fotograferen. Vul het beeld met een grote berg bladeren bij je voeten of zoom in op een of twee mooie, gekleurde bladeren.

Zonsondergangen zijn vooral in de herfst vaak schitterend om te zien. Maak een reeks foto's met verschillende belichting (gebruik bijvoorbeeld een vaste sluitersnelheid en maak foto's met verschillende diafragma-instellingen). Er is geen ‘ideale’ belichtingstijd voor zonsondergangen. Je kunt de beste resultaten bewaren en de rest wissen. Vergeet niet om de witbalans in te stellen op daglicht om ervoor te zorgen dat die prachtige goudtinten worden vastgelegd.

In de herfst zijn talloze onderwerpen te vinden voor het fotograferen van stillevens. Zet binnenshuis een tafel vlakbij een raam. Maak een compositie met bladeren, vers fruit, bloemen en andere onderwerpen. Je kunt ook kunstmatige onderwerpen neerleggen, zoals borden, schalen en vazen. Plaats een groot vel gekleurd papier op de tafel en laat het doorlopen tegen het raam. Dit papier dient als achtergrond. Je hebt nu je eigen studio gecreëerd die wordt verlicht door middel van daglicht. De mogelijkheden zijn eindeloos en de studio is altijd beschikbaar, zelfs als het regent.

Nu heb je vast genoeg geleerd over herfstfotografie om met je camera eropuit te gaan! Experimenteer met ‘My colors’ of ‘Picture style’, pas de witbalans aan en probeer eens een polarisatiefilter. Bekijk de resultaten en geniet er van.

Succes Abe
 

Terug fototips