De natuur, de moeite waard!          Terug fototips

Houdt u van fotograferen?

Neem dan eens de tijd voor het Hollands landschap.

Vlakke polders, bossen, meren en rivieren, heuvels, kortom meer fotomotieven dan u denkt. Maar behalve die verscheidenheid aan landschappen bestaat er ook nog…….. het Hollandse weer. Vaak veranderd het landschap binnen enkele uren van een door de zon beschenen lustoord tot een door regen en wind geplaagd verlaten gebied. Met een saaie serie thuiskomen is er niet bij, genoeg onderwerpen in de natuur die de moeite waard zijn.

Wisselvallig.

Omdat in Nederland het weer zo vaak wisselt kunt u van deze "nood" een deugd maken. Om uit te drukken hoe een landschap aan veranderingen onderhevig is, maakt u steeds vanuit het zelfde stand punt een foto, nadat er zich een zichtbare verandering heeft voorgedaan. Als u geluk heeft kan dat allemaal op één dag. Bij stabiel weer zult u er nog een dagje op uit moeten.

Molens.

Een Hollands landschap zonder molens is ondenkbaar. En fotograferen van die molen hoeft echt niet de geijkte plaatjes op te leveren. Tenslotte hebt u dit zelf in de hand. De manier waarop u die molens in beeld brengt, bepaalt grotendeels het eindresultaat. U kunt dat doen op afstand, zodat de molen een onderdeel vormt van het landschap of dichterbij. Of u kiest voor fotograferen vanuit bijvoorbeeld een laag standbeeld. Het kost weliswaar enige moeite om van lager te fotograferen, maar het levert vaak wel een heel ander beeld van zo´n gewonen molen.

Bossen.

Bossen, ook een bekend deel van het Nederlandse landschap. Foto´s gemaakt aan de bosrand of bij een zandafgravingen, geven een fraai eindresultaat. Het weidse van het landschap, gecombineerd met het beslotene van het bos. Belangrijk is dat u de diepte die u in werkelijkheid ziet, ook op de foto probeert over te brengen. Door op de voorgrond een overhangende tak of een klein struikje mee te fotograferen ontstaat die diepte. U zult dan echter wel door de knieën moeten.

Zwart/wit.

Als u van zwart/wit foto´s houdt, dan kunt u een oranje filter gebruiken. Zo´n filter geeft meer doortekening van de wolken. Het resultaat dat u bereikt mag gezien worden: een landschap met écht Hollandse wolken. Voor landschap foto´s in kleur bereikt u met bijvoorbeeld een verloop filter een mooi resultaat. Bij een verloop filter is slechts de bovenste helft getint en vaak ook nog in een van boven naar het midden toe lichter wordende gradatie. Een wolken lucht wordt hierdoor donkerder afgebeeld, terwijl het licht op de voorgrond ongehinderd wordt doorgelaten.

Molens en bossen, boeiende aspecten van het Hollands landschap. Maar er is nog veel meer. Zoek ze op en leg ze vast. Ze bieden u een dierbare herinnering in een tijd dat alles veranderd.

Veel foto plezier:

Abe Alderden