Fotografie in romantische steden      Terug fototips

Van oudsher wordt februari gezien als de maand van de liefde, dus onze gedachten dwalen af naar romantische steden. Rome, Parijs, Veneti of Praag we hebben allemaal een favoriet. Misschien is jouw favoriet New York, Milaan, Londen of Barcelona. Maar waar je ook heen gaat, vergeet je camera niet mee te nemen!

Reis licht
Een compacte digitale camera is ideaal voor stadsfotografie. IXUS- en PowerShot- modellen zijn klein en licht maar bieden een prima reeks krachtige functies. De camera kan in een jaszak of tas worden gestopt, klaar voor gebruik overdag of 's avonds. Houd, als je een digitale EOS- spiegelreflexcamera gebruikt, de set zo klein mogelijk.

De standaardzoomlens van 18-55 mm of 18-85 mm die bij de camera is meegeleverd, is perfect. Je kan jezelf ook trakteren op de nieuwe EF-S 18-200 mm f3.5-5.6 IS. Dankzij het 11x zoombereik is dit een geschikte lens voor op reis en met de ingebouwde beeldstabilisatie kun je scherpe foto's maken, zelfs als je de camera bij telelensinstellingen met de hand vasthoudt. Volgende maand vind je in 'Your View' een onafhankelijke beoordeling van deze lens.

Maar dit is een romantisch uitstapje, dus neem zo weinig mogelijk accessoires mee; de flitser op je camera is goed voor veel close-ups en een statief staat jou en je geliefde alleen maar in de weg!

Neem je tijd
Als enthousiaste fotograaf heb je de neiging alle bekende plekken in een stad te fotograferen, zeker als je die stad voor het eerst bezoekt. Dit kan vermoeiend zijn en geeft je weinig tijd om van je vakantie te genieten, dus leg de sfeer van een stad vast door een tijdje in een bepaald gebied door te brengen.

In Parijs zou je bijvoorbeeld een dag in de wijk Montmartre kunnen rondlopen. De belangrijkste attractie hier is de Sacr-Coeur, de witte basiliek met drie opvallende koepels. De basiliek ligt op het hoogste punt van Parijs en biedt een schitterend uitzicht over de stad. Neem je de moeite om het drukke toeristengebied te verlaten, dan ontdek je een doolhof van steile heuvels, stenen trappen en oude huizen. Als je oog hebt voor fotografie, dan zullen deze onderwerpen een interessant contrast vormen met de meer gebruikelijke foto's van het gebied.

Loop altijd rond in het gebied dat je wilt ontdekken en loop niet te snel. Tijdens een rondrit in een bus of een rondwandeling kun je een goed overzicht krijgen van een stad, maar deze bieden weinig gelegenheid tot het maken van inspirerende foto's.

Met z'n tween op de foto
Je ziet het vaak op foto's van familievakanties: n persoon ontbreekt op de foto's omdat diegene achter de camera staat. Maar hoe voorkom je dat als je met zijn tween op vakantie bent?

In dat geval kun je de zelfontspanner van je camera gebruiken. De flitser wordt dan ongeveer 10 seconden vertraagd nadat de sluiterknop is ingedrukt. Plaats de camera op een plat oppervlak, zoals een tafel, een laag muurtje of een steen. Richt de lens op je partner en stel de opname zo samen dat er aan n kant nog ruimte voor jou is.

Stel de zelfontspanner in, druk op de sluiterknop en zorg dat je snel voor de camera staat met je partner. Met een digitale camera kun je bovendien eenvoudig nog een poging doen als de foto niet helemaal naar je zin is.

Als je de zelfontspanner niet kunt of wilt gebruiken kun je natuurlijk ook iemand anders vragen om de foto met jouw camera te maken.

Als je iemand anders de foto laat maken is het moeilijk te bepalen of de compositie van de foto naar wens is, dus probeer ervoor te zorgen dat de camera correct is ingesteld. Leg vervolgens aan je fotograaf uit dat je La Sagrada Familia op de achtergrond wilt hebben en de foto's van jouw romantische weekend in Barcelona zijn gelukt.

Het moment van de dag
In het algemeen is de beste tijd van de dag om foto's te nemen 's ochtends vroeg en laat in de middag. De zon staat dan laag aan de hemel en geeft zacht en warm licht en zorgt voor lange schaduwen. Midden op de dag kun je beter geen foto's nemen. De zon staat dan recht boven je en het licht zorgt voor veel contrast (een goed excuus voor een lange lunch).

Als je toch overdag foto's maakt bij fel zonlicht, kun je het beste grote vlakken met fel licht en schaduw vermijden. Jij ziet misschien nog wel details in beide vlakken, maar voor je camera is dit een stuk lastiger. Dit levert een foto op met details in de schaduw maar niet in het licht of andersom.

's Nachts kun je in een stad ook mooie foto's maken. Het licht van etalages, theaters en lantaarns is vaak sterk genoeg om goed belichte foto's te maken met behulp van een van de hogere ISO- instellingen van je digitale camera. ISO 800 is een goed compromis tussen "snelheid" en "ruis".

Tenslotte is een klein buitje 's avonds erg handig voor je nachtopnamen omdat je dan in de natte straten en stoepen weerspiegelingen van de straatlantaarns en verlichting ziet. Maar wees niet te enthousiast als dit gebeurt; je partner zou het wel eens niet zo kunnen waarderen als jij.

veel fotoplezier

Abe Alderden