Home

              Maak van je vakantiefoto's een
waardevolle herinnering

De vakantie van je leven – of misschien een weekendje weg. Evengoed wil je terugkomen met een portfolio vol perfecte foto's. Het begint allemaal met een goede voorbereiding.

Een van de feiten over digitale camera's is dat je een heleboel foto's zult maken. In tegenstelling tot filmpjes kost een digitale opname bijna niets. Het is dus logisch dat je meer dan een opname maakt van een interessant onderwerp, waarbij je misschien tussen de opnamen je gezichtspunt wijzigt of belichtingscompensatie toepast in lastige lichtsituaties. Ook opnamen maken met een hoge resolutie is een optie, voor het geval je een prachtige opname maakt die een print waard is die groter is dan A4-formaat.

Het is, kortom, niet zo moeilijk om een geheugenkaart snel vol te schieten. Om te voorkomen dat je tijdens het fotograferen niet voldoende opslagruimte hebt, kun je meerdere geheugenkaarten meenemen op vakantie. Er zijn kaarten beschikbaar van 4 GB (voldoende voor duizenden foto's) maar de meeste fotografen gebruiken liever meerdere kleine kaarten. Mocht één kaart beschadigd raken, dan zijn niet alle opnamen aangetast.

Kaarten en camera's hebben weinig nut zonder batterijen. Indien je veel foto's maakt, raakt de batterij automatisch ook snel leeg. Als je van plan bent om elke avond een batterijoplader te gebruiken, zorg dan voor geschikte verloopstekkers als je in het buitenland bent. Je kunt ook twee of meer volledig opgeladen batterijen inpakken als je op reis gaat.

Watersport

Water hoort er in de zomer bij, om bijvoorbeeld te surfen, zwemmen, duiken, waterskiën en snorkelen. Met een moderne digitale camera is het niet langer nodig op zo'n moment je camera in de kluis van het hotel achter te laten. Voor de meeste modellen is namelijk een onderwaterbehuizing beschikbaar.

Tenzij het water extreem helder

is, heb je zelfs al op een meter onder water veel minder licht. Voor de meeste foto's betekent dit dat je een flitser moet gebruiken. Hierdoor krijg je echter wel last van het 'sneeuweffect', waarbij licht wordt gereflecteerd door kleine deeltjes in het water. Algemeen geldt dat je de langst mogelijke brandpuntsafstand van de lens moet gebruiken en dicht op het onderwerp moet fotograferen. Op deze manier zit er zo weinig mogelijk water tussen de camera en het onderwerp en krijg je een veel helderder beeld. Een groot voordeel van compacte digitale camera's op het gebied van onderwaterfotografie is dat je het beeld kunt samenstellen op het grote LCD-scherm aan de achterkant van de camera. Dit is veel gemakkelijker dan door een zoeker turen met een duikbril op! Waar zee is, is vaak ook zand. Bescherm je camera goed tegen zand. Zandkorrels kunnen binnen in een camera mechanische bewegingen beschadigen, zoals het zoomen van de lens. Zout in het zand kan roest veroorzaken. Als je foto's op of nabij een strand wilt maken, kun je de camera het beste in een plastic tas bewaren en alleen tevoorschijn halen als je foto's maakt.

De magie van het dierenrijk

De safari is een populaire activiteit in combinatie met fotograferen. Hier kun je diersoorten tegenkomen die je niet gauw in je eigen land zult zien. Excursies in de vroege morgen of late middag, op zoek naar leeuwen, neushoorns, jachtluipaarden en olifanten zijn altijd spannend en je wilt natuurlijk veel foto's maken.Wat je goed moet onthouden, is dat daglicht op dit tijdstip relatief schaars is. Je dient dus een hoge ISO-waarde in te stellen om het gebrek aan licht te

 

compenseren. Je kunt hierdoor een hogere sluitertijd gebruiken en op die manier wordt het probleem van de trillingen van het vervoer tijdens de safari ook opgelost. In deze situaties kun je het beste gebruikmaken van een digitale compactcamera met optische beeldstabilisatie (met 'IS' in de naam van de camera) of een EOS-spiegelreflexcamera met een beeldstabilisatielens.

Gebruik daarnaast ook de maximale zoominstelling van de lens of een telelens op een EOS-camera. Een dier kan dichtbij lijken, maar dat komt omdat je je kunt concentreren op het onderwerp en de omgeving kunt negeren. Een camera legt alles in het zoekveld vast en dat kan ertoe leiden dat het dier nietig overkomt in je foto's. De telefoto-instelling vergroot het onderwerp. Als je exotische dieren wilt fotograferen zonder naar het buitenland te moeten afreizen, zou je eens een dierentuin kunnen bezoeken. Mogelijk heb je nog steeds een telelens nodig om een mooi plaatje van het onderwerp te maken, maar door op een goed punt te gaan staan kun je al gauw de illusie wekken dat het dier zich in zijn natuurlijke habitat bevindt. Als je toch een dier achter tralies of een net wilt fotograferen, loop dan zo dicht mogelijk naar de omheining toe (wel de veiligheidswaarschuwingen in acht nemen!) en maak de foto met een grote lensopening (je kunt dit handmatig op je camera instellen). Een grote lensopening geeft minder scherptediepte, waardoor het hekwerk onscherp en zelfs bijna onzichtbaar wordt.

Meer dan foto's alleen!

Waarom zou je je SELPHY-printer niet gewoon meenemen op vakantie? Deze printer is lekker draagbaar en je kunt er persoonlijke ansichtkaarten voor je vrienden en familie mee maken, zodat je ze niet alleen over je vakantie kunt vertellen, maar het ook kunt laten zien. Sluit je camera aan op de SELPHY en je kunt meteen aan de slag. De afdrukken hebben zelfs een teken op de achterzijde waar je je postzegel kunt plaatsen.

En als je een digitale compactcamera van Canon hebt, kun je zelfs vakantiefilmpjes maken. Je kunt films opnemen in VGA-kwaliteit, compleet met geluid, met een snelheid van 15 of 30 fps (frames per seconde). Met sommige modellen kun je zelfs opnemen met een snelheid van 60 fps, waardoor je beeld voor beeld in slow-motion kunt afspelen.

Sommige modellen hebben daarnaast een time-lapse-modus, waarmee je gedurende twee uur elke 1 of 2 seconden een beeld kunt opnemen.Wanneer je vervolgens deze reeks afspeelt, wordt bijvoorbeeld het openen van een bloemknop versneld.Je vakantie is een geweldige periode om met je camera te experimenteren, dus ga meteen aan de slag en maak fantastische foto's!

Geluid

Het is algemeen bekend dat goed geluid slecht beeld kan compenseren, maar andersom kan slecht geluid geweldige beelden ook omlaag halen. Het is dus cruciaal om even stil te staan bij het effect van geluid in je film. Bij foto's hoef je je hier geen zorgen om te maken! Camcorders beschikken nu over geavanceerde opnameapparatuur, waarmee je stereogeluid kunt opnemen met de kwaliteit van een audio-cd. Er kunnen zich echter nog altijd problemen voordoen met de invloed van achtergrondgeluid. Dit ondanks dat de camcorder zich automatisch aanpast aan het geluidsniveau. Het is de moeite waard om rekening te houden met het gegeven dat de optimale afstand voor filmbeelden groter is dan de optimale afstand voor geluidsopnamen; je zult dus enig kwaliteitverlies hebben, tenzij je een externe microfoon gebruikt, zoals de professionals. Een goede manier om de sterkte van het achtergrondgeluid te meten, is om een testopname te maken en deze af te spelen. Professionals stellen met behulp van een hoofdtelefoon vast wat er precies is opgenomen.

TIP:probeer bij buitenopnamen beschutting te vinden tegen het achtergrondgeluid van de wind. Het minste briesje kan op film klinken als een orkaan!

TIP:probeer onnodig geluid weg te werken: airconditioning, ventilatoren, televisie, enzovoort kunnen uw publiek afleiden.

TIP:vermijd ruimten met een sterke echo; gebruik bij voorkeur ruimten met zacht meubilair om het geluid te absorberen.

Succes Abe Alderden

Home